Tilia spec
Linde
Te vinden in
Bovy
Eetbare delen
Bloesem
Bloem
Vrucht
Zowel de zomerlinde, winterlinde als Hollandse linde kan gebruikt worden.
In de Keuken
De lindeboom wordt ook saladeboom genoemd. Het jonge, malse blad is zacht van smaak en heerlijk in een salade. Ook de nog groene zachte bloemknoppen kan je in een salade verwerken. Gedroogde en vermalen bladeren zijn geschikt als toevoeging aan een granenmeel.
De bloesems worden vooral gebruikt voor thee, maar je kan er ook een siroop of likeur van maken.
In augustus en september kan je de rijpe zaden schillen en rauw eten of verwerken tot koffiesurrogaat.
Linde
Tilia spec
De linde staat symbool voor vriendschap, tederheid, liefde, bescherming en verbondenheid van een gemeenschap. Het blad en de bloesem zijn belangrijke voedselbronnen voor heel wat insecten. Onder een bloeiende lindeboom is het heerlijk vertoeven, met de hemelse geur van de bloesems en het gezoem van de bijen die er hun nectar halen.
Als medicijn
Linde kan ingezet worden bij angst, droge hoest, verkoudheid, griep, koorts, slaapproblemen, hoge bloeddruk, vochtophoping en moeilijk zweten.
Gekende effecten
-
vochtafdrijvend
-
koortswerend
-
zweetdrijvend
-
kalmerend
-
krampwerend