top of page

​Blauwe Bosbes

 

Vaccinium myrtillus

wilde bosbes_pixabay free (2).jpg

Te vinden in

WILDPLUKPAD_BEELD_BRUIN (Kelchterhoef).png

Klechterhoef

Eetbare delen

Bloem

Bloem

Blad

Blad

In de keuken

Het blad kan gedroogd en gebruikt worden in een theemengsel. De bessen zijn zeer aromatisch en smaken zoet. Ideaal om te verwerken in een smoothie, confituur, chutney, ijs en gebak. Je kan er ook siroop of likeur van maken. De vruchten kunnen gedroogd worden om te gebruiken als gedroogd fruit of als thee. Of maak er fruitleer van! 

Als medicijn

Blauwe bosbessen bevatten veel vitamine C en anti-oxidanten. Ze zijn goed voor de spijsvertering en de doorbloeding, verbeteren het zicht, helpen hoge bloeddruk en aambeien en hebben faam als anti-diarreemiddel. 

Gekende effecten

  • goed voor spijsvertering

  • doorbloeding

  • verbeteren zicht

  • helpt tegen hoge bloeddruk

Blauwe Bosbes

Vaccinium myrtillus

Blauwe bosbes is een dwergstruik die in lichte loof- en naaldbossen of op de open plekken in het bos groeit. De bessen zijn rijp tussen eind juni en september. 
Verwar de blauwe bosbes niet met de gekweekte Amerikaanse blauwbes. Dit is een andere soort en heeft andere culinaire en medicinale eigenschappen.

bottom of page