Blauwe Bosbes
Vaccinium myrtillus
Te vinden in
Klechterhoef
Eetbare delen
Bloem
Blad
In de keuken
Het blad kan gedroogd en gebruikt worden in een theemengsel. De bessen zijn zeer aromatisch en smaken zoet. Ideaal om te verwerken in een smoothie, confituur, chutney, ijs en gebak. Je kan er ook siroop of likeur van maken. De vruchten kunnen gedroogd worden om te gebruiken als gedroogd fruit of als thee. Of maak er fruitleer van!
Als medicijn
Blauwe bosbessen bevatten veel vitamine C en anti-oxidanten. Ze zijn goed voor de spijsvertering en de doorbloeding, verbeteren het zicht, helpen hoge bloeddruk en aambeien en hebben faam als anti-diarreemiddel.
Gekende effecten
-
goed voor spijsvertering
-
doorbloeding
-
verbeteren zicht
-
helpt tegen hoge bloeddruk
Blauwe Bosbes
Vaccinium myrtillus
Blauwe bosbes is een dwergstruik die in lichte loof- en naaldbossen of op de open plekken in het bos groeit. De bessen zijn rijp tussen eind juni en september.
Verwar de blauwe bosbes niet met de gekweekte Amerikaanse blauwbes. Dit is een andere soort en heeft andere culinaire en medicinale eigenschappen.