Fagus sylvatica
Beuk
Te vinden in
Bovy
Eetbare delen
Piepjonge blaadjes
Beukennootjes
In de Keuken
De kiemplantjes en zeer jonge (nog bijna doorzichtige) blaadjes zijn heerlijk is een salade. De smaak is notig en de beet is knapperig. De jonge blaadjes kunnen ook gebruikt worden om limonades of likeuren mee te aromatiseren. De beukennootjes kan je uit het vuistje eten, roosteren in een pan, verwerken in gebak of vermalen tot meel. Geniet, maar eet dit met mate. Te veel beukennootjes eten kan hoofdpijn of maagpijn veroorzaken.
Broodje gezond: Vervang je slablaadjes in je broodje of je wrap eens door wat jonge blaadjes van beuk, berk en linde!
Als medicijn
Thee van beukenbast werkt koortsverlagend, bacteriedodend en verlicht bij luchtwegziektes. De houtskool wordt in kruidenpreparaten gebruikt als middel tegen spataderen, bij spijsverteringsproblemen en bij zwakte van het hart en de bloedsomloop.
Gekende effecten
-
koortswerend
-
bacteriedodend
-
stimuleert de bloedsomloop
Beuk
Fagus sylvatica
De beuk wordt ook wel de kathedraal van het bos genoemd. Hij kan wel 46 meter hoog en 300 jaar oud worden. De beuk is een belangrijke boom voor dieren. Zo hakt de zwarte specht bij voorkeur zijn nestholte uit in beukenstammen en de beukennootjes zijn geliefd voedsel van eekhoorns, dassen, everzwijnen en vogels, zoals Vlaamse gaaien.